Tasikoki, Norra Sulawesi

Hej gott folk!
.
Jag inser att min blogguppdatering under volontartiden har varit ungefar lika med noll, som kompensation kommer har en liten bildkavalkad med blandade bilder jag tagit under min manad som volontar. Igar jobbade jag min sista dag, idag ar jag ledig. Jag och en hollandsk kille, Jasper, ska resa mot Togean Islands imorgon sa vi forsoker ta reda pa sa mkt information som mojligt idag for internet kommer vi inte ha tillgang till den narmaste veckan.. Isolerade oar - ja tack. Efter att ha jobbat fran sex pa morron till fyra pa eftermiddagen i 30 gradig varme i fyra veckor kanns det oerhort skont att veta att jag kommer ligga pa en strand pa onsdag. Mmmm :)
.
Sa vad har jag gjort under min tid har pa Tasikoki? En vanlig dag ser ut som foljande:

05:45 - klockan ringer, dags att ga upp. Klar pa mig, borstar tanderna, ater en banan och gar ut.
06:00 - jobbdagen borjar. Forsta veckorna borjade dagen olika beroende pa vilken grupp man jobbade i den dagen, men de sista tva veckorna borjade vi med "browsing" varje morgon, dvs vi plockade lov och gras at alla djuren (en ganska stor mangd med andra ord, ca 50 maqaker och 80 faglar plus lite browse till gibbonaporna och solbjornarna ocksa).
Vad resten av morgonen bestod av beror pa vilken grupp man jobbar i den dagen, Primater, Faglar eller Borneo. Men de allra flesta innebar stadning inne i burarna samt utfodring, frukt och browse delades ut.
08:00 - frukost ♥ Oatmeal (ska likna havregrynsgrot), rostade mackor, ananas, papaya och banan samt nagot vi kan kalla "kaffe".
09:00 - jobb igen. Dags for "enrichments" dar vi forsoker stimulera djuren pa olika satt genom att gomma mat i olika saker, sla in jordnotter i lov, saga till bamburorsbitar osv. Malet ar att halla djuren sysselsatta sa lange som mojligt for att undvika att de blir apatiska nar de sitter inne i burarna.
11:30 - Lunchrast. Maten for dagen bestar vanligtvis av ris, gronsaker och tofu i varierande former. Gott men inte sa mattande..
13:00 - Jobb igen. Enrichments och browse, olika beroende pa grupp.
16:00 - Jobbdagen slut. Trotta och svettiga, dusch och vila.
18:00 - Middag. Samma utbud av mat som vid lunch, men kockarna ar riktigt duktiga pa att variera anda, aven om det alltid ar ris, gronsaker och tofu (ibland fisk och agg ocksa).
.
.
Och well, det var en kort sammanfattning. Nedan kommer lite bilder! Ska forsoka lagga upp ett par till senare idag men nu maste jag gora lite nytta :)

Hoppas ni har det bra dar hemma i Sverige! Puss!

1567
1576
1634
1636



.
Volontarhuset pa Tasikoki, dar vi bor.
.

.
Utsikt fran utsidan av Gasthuset plus del av rum i Gasthuset. Ligger tva vulkaner pa varsin sida om volontarcentret :)
.

.
Utsikt fran tornet i Gasthuset, solnedgang over en av vulkanerna.
.

.
Akte pa snorkeltur runt Pulau Bunaken pa en av mina lediga dagar! Sag en stor skoldpadda i vattnet plus massor av fiskar och korall! :)
.

.
Ganska fint stalle jag och Kent spenderade dagen pa efter snorkelturen runt Bunaken! :)
.
Nu far det vara nog med bilder, fler kommer kanske senare idag!
Tack och hej, leverpastej!

Tasikoki, Norra Sulawesi, Indonesien

Attjo!
.
Så låter jag nu. Men det är helt ok att vara förkyld här, om man jämför med att ha detsamma hemma i kalla Sverige :)
.
Nu är jag iaf framme på volontärcentret. Det ligger någonstans på norra Sulawesi, en av öarna i Indonesien. En dryg timma till Manado och ca 20 min till Bitung (vilket inte säger något om själva sträckan eftersom vägarna här är helt sjuka, trafiken likaså).
.
Har idag jobbat med primater vilket innebär Makaker av olika slag (en apsort som, om jag fattat det rätt, bara finns på ön Sulawesi. Och de flesta arter är utrotningshotade men köps och säljs och äts fortfarande.. morr!). Började dagen vid sex med att samla gräs och blad till de 45 apor som finns här (en himla massa med andra ord). Samlade i ca 1,5 timme delade ut i ca en halvtimme sen frukost mellan åtta och nio. Sen slog vi in ris blandat med bär och lite nektaressens i blad och band med rot-snöre till allihopa som de fick plocka med ett tag. Sen vare lunch, start halv tolv slut ett. Sen dags att samla ännu lite mer blad och gräs till aporna, plus att slå in jordnötter i bambublad som de fick pilla med. Slut på arbetsdagen vid fyra, en välbehövlig dusch och sedan middag vid sex. Ungefär så ser alla dagar ut, men arbetsområdena sklijer sig lite. Finns en grupp som har hand om orangutanger, gibbonapor och solbjörnar en annan som har hand om makaker och cos-cos (ett litet djur med lång svans) och en
annan som har fåglar (finns ca 80 stycken). Finns lite andra projekt också men detta är det mest övergripande.
.
Finns även krokodiler, sköldpaddor och en javaleopard. Men de har vi inte hand om, det gör skötarna. :)
.
Ehm, nu är klockan åtta här och jag är svintrött. Ska nog sova snart! 
Jag har det bra iaf, och trivs med jobbet även om det är rätt svårt att se alla djuren sitta i bur.. Men förhoppningsvis kommer de ju kunna släppas ut i det fria igen, när allt pappersarbete är klart... (heeeeeeeeeelt sjukt hur systemet funkar, blir riktigt förbannad på det när ägarna förklarade.. tur att det finns eldsjälar!). 
.
Aja. Hoppas ni har det bra där hemma! Ska försöka ta lite kort på djuren här så ni får se vad jag pysslar med om dagarna :) 
.
Puss och kram! 

Singapore

Nu ar jag i Singapore! Akte buss fran Cameron Highlands igar, start 09:45 (bussen skulle akt vid 10:00 men ja, de gor lite som de vill har nere :P). Bussen landade i Singapore strax efter 21. Jag visste da inte att jag befann mig i Little India omradet, hade jag vetat det hade kvallen blivit lite lattare. Nu satte jag mig iaf i en taxi o bad om att fa aka till China Town, for stallet jag ville till egentligen hittade ingen taxiforare till. Val i China Town inser jag att det inte finns sa mkt stallen att bo pa, sa jag borjar ga at ett hall o hittar tillslut till ett stalle som Lonely Planet tipsar om, men det ser ganska igenbommat ut (?!) sa jag gar till andra sidan gatan o tar in pa ett hotell for 90 SGD/natt (dvs nastan 700 SEK). Men det ar fint iaf sa jag ska val inte klaga alltfor mkt :P Bara budgeten som sprack liiite granna.
.
Idag blev det Starbucksfrukost och en promenad runt i staden, titta pa massa fina byggnader. Nu ar klockan strax fyra och om en timma ska jag aka mot flygplatsen.
.
Tankte lagga upp lite bilder ocksa :)
.

.
Lite mat man kunder kopa pa marknad i Chiang Mai, Thailand
.

.
Muay Thai match, Chiang Mai, Thailand. Sista kvallen!
.

.
En orkidepark hittade jag i Kuala Lumpur, Malaysia :)
.

.
Ute bland te-plantagerna i Cameron Highlands, Malaysia
.

.
Singapore
.

.
Singapore
.
Over and out. Nu ar jag pavag mot Indonesien!!

RSS 2.0